U subotu 18.11, restoran Lanterna u Pješčanoj Uvali organizirao je drugu u seriji degustacijskih večera koje će u ovome jesensko-zimskom terminu organizirati svakih 15 dana. Kao drugi gost u ovom ciklusu gostovala je vinarija Dobravac iz Rovinja, a vina su nam predstavili Damir Dobravac, vlasnik vinarije i sommelierka vinarije & wine bara “Vile Dobravac” , Karin Rupena-Perdec. Izvrsna vina ove Rovinjske boutique vinarije pratio je i autorski meni prilagođen vinima kreiran od starne “Lanterninog” excecutive chefa Dragoslava Bjelajca i njegova tima.

Zanimljivost koja je vezana uz vina vinarije Dobravac je da su skoro sva imena koja vina nose ,muzička i za njih je zaslužan vrsni Rovinjski glazbenik Massimo Brajković.


Menu
Aperitiv : „Suita“, Malvazija Istarska,2016
Škamp i brizle na kremi od škampa
sa kompresiranim krastavacom i koricom limuna
„Suita“, Malvazija Istarska,2016
Tartar od odležane junetine sa domačim maslacom
sa maslinovim uljem, paljeni toast sa majonezom i pistacijom
„Sonata“, Malvazija Istarska,2016
Consomme sa goveđim repom i guščom jetrom
torcione, mostarda, i redukcijom Marsale
„Gašpar“, Teran,2016
Raviol sa mozzarellom
pjenica od tartufa sa suhim vrganjima i crnim trubama, lisičarkama i kavijarom od fermentiranih gljiva
Cuvee „Simfonija“, 2011
File od dimljenog mesa crne svinja sa popcorn keksom
kopriva sotirana na mladom maslinovom ulju, kisela šparoga, zelena rajcica, bbq umak, kadulja i cikla u acceto balsamicu
„Fuga“, Teran, 2013
Čokoladna sfera od Valhrona čokolade
suprim od naranče, hrskave čokoladne kuglice, topli mouse od čokolade, tonka grah, podloga od čoko biskvit sa maslinovim uljem
„Allegro“, Muškat žuti, 2011
autor menija : Excecutive chef Dragoslav Bjelajac
- Prvo jelo “Škamp i brizle” na kremi od škampa sljubljeno je uz “Suita”,malvaziju istarsku,2016



Jedino vino koje nema muzičko ime je mladi teran “Gašpar” koji je ime dobio po utemeljitelju vinarije i posjeda, Damirovom ocu Gašparu. Zanimljivo je da se svježi teran tek od berbe 2016 zove Gašpar , jer od berbe 2013 nosio je ime Fuga.

Jedno od najtraženijih vina vinarije Dobravac je cuvee”Simfonija” koja se dobiva od 80 % malvazije istarske i 20% chardonnaya. Ovo vino po prvi je puta punjeno iz berbe 2008 i spada među najbolja “Orange” vina u Hrvatskoj.


Gosti su uz desert mogli kušati i jedan od najboljih Istarskih “TBA” ili muuškata dobivenog od kasne berbe prosušenih bobica “Allegro”.

Sve slike : foto by Marija Cossi.